0

З ападноевропейският митрополит Антоний ще отслужи благодарствен молебен във връзка с днешния 86-и рожден ден на Симеон Сакскобургготски, научи „Телеграф“.

Той ще бъде проведен в дворцовия параклис на двореца Врана в присъствието на широк кръг членове на царското историческо общество. Поканата е отправена от службата за връзки с обществеността на царското семейство. Очаква се на нея да откликнат близки и приятели на семейството, близкото обкръжение на бившия монарх и премиер през годините, членове на организации, сътрудничили с фамилията, както и политически лица и колеги от НДСВ. Благодарствен молебен ще бъде проведен и в много храмове в София и страната.

Празник

Самият Сакскобургготски се очаква да посрещне рождения си ден в дома си в Мадрид. Събитието ще се проведе в тесен, макар и многоброен семеен кръг – поканени са само децата и внуците на Кобурга. Локацията е избрана с оглед по-лесното събиране на децата и внуците на Кобурга, които живеят в различни точки по земното кълбо. Почти всички деца и внуци ще присъстват на празника, съобщиха за „Телеграф“ близки на царското семейство.

Биография

Симеон II е роден с титлата княз Симеон Търновски, син на цар Борис III и на царица Йоанна Савойска, брат на Мария Луиза Българска и престолонаследник на българския трон. От смъртта на цар Борис III на 28 август 1943 г. до 15 септември 1946 г. е цар на България, но поради ненавършено пълнолетие от негово име управлява Регентски съвет. Напуска страната със семейството си на 16 септември 1946 г. За пръв път се завръща на 25 май 1996 г. Печели парламентарните избори през 2001 г. като лидер на партия Национално движение Симеон Втори (НДСВ). От 24 юли 2001 г. до 17 август 2005 г. е министър-председател на България. Симеон Сакскобургготски, британската кралица Елизабет II и белгийският крал Филип принадлежат към различни клонове на аристократичния род Ветин.