0

П рез 1895 г. един друг будител - Алеко Константинов, написва, за съжаление своята все още актуална творба, "Бай Ганьо прави избори". Бъдещето на България зависи от това кой избор ще направим - дали ще следваме примера на нашите будители, или примера на Бай Ганьо и Андрешко. Много се надявам да направим правилния избор. Това заяви в началото на днешното правителствено заседание министър-председателят Николай Денков.

Той поздрави за празника на народните будители. Празник, който ни обединява чрез имената на Иван Рилски, Кирил и Методий, Патриарх Евтимий, нашите герои от Възраждането и Освобождението, каза Денков. 

По думите му това е ден, който обединява всички българи и трябва да преклоним глава пред тези хора. Това, което сме ние българите, до голяма степен се дължи на техните дела, заяви министър-председателят.

"Трябва да благодарим и на един министър на просвещението, който преди 101 години е видял колко е важна ролята на тези символи, примери, които ние трябва да носим в душите си - министърът на просвещението Стоян Омарчевски, който е предложил на Народното събрание това да стане официален национален празник на България", заяви министър-председателят.