0

С илна магнитна буря започна внезапно, като удари Земята рано сутринта във вторник, 8 октомври. Снощи беше белязана от колебания от слаба до умерена магнитна активност, но на сутринта бурята придоби значително по-голяма мощност и достигна G3.

Космически наблюдатели съобщиха , че на Слънцето е станало изригване от най-висока категория. Потоци рентгеново лъчение дойдоха на Земята от активната област на изригването, чието ниво беше оценено преди като X2.1. Съдейки по позицията на ядрото на факела, това е третото изригване от категория X в регион 3842, което е един вид „прощална експлозия“ преди отпътуването му към противоположната страна на Слънцето.

Отбелязва се, че магнитната буря няма да продължи дълго, в следващите часове ще започне да отслабва и след това ще спре.

Преди това най- мощното изригване от 2017 г. насам беше регистрирано на Слънцето , достигайки ниво X9.1. Подобно явление не е наблюдавано на звездата през последните седем години. Нейната сила е оценена на X9.1, което е сравнимо само с X9.3, което се случи на 6 септември 2017 г