0

С вободните пари във фискалния резерв са се стопили с 4 млрд. лв. в рамките на два месеца, като същевременно финансовото министерство не е нарушило удължителния закон за бюджета и не е пипало блокираните пари в Сребърния фонд и средствата по програми и проекти на ЕС.

Това сочат данни на МФ, огласени по повод изказване в рамките на парламентарния блицконтрол на лидера на БСП Корнелия Нинова. Тя се закани да подаде сигнал в прокуратурата срещу служебния кабинет, когото обвини, че вече харчел за разходи Сребърния фонд, предназначен само за стабилността на пенсионната система.

Предложение

Поводът за изказването на Нинова е предложението на МФ, за което „Телеграф“ пръв писа. Вторият удължителен закон на бюджет 2022 г. предвижда блокираните при първото удължаване над 8 милиарда лева във фискалния резерв на Сребърния фонд и евросредства да бъдат размразени. Проектът вече бе гласуван на първо четене от депутатите на бюджетната комисия, пред които финансовият министър Росица Велкова обеща, че дори разблокирането на средствата да се приеме, парите от Сребърния фонд няма да се пипат.

„Средствата от фискалния резерв няма да бъдат откраднати“, увери от парламентарната трибуна социалният министър Лазар Лазаров, към когото беше насочен въпросът на Нинова.

Справка

А Министерството на финансите разпространи справка с размера на фискалния резерв, блокираните пари на Сребърния фонд и евросредствата и свободните пари по сметка в БНБ за месеците март и април. От данните става ясно, че ограничителната разпоредба се е спазвала и средствата в Сребърния фонд са налични в пълен размер. „Не само наличностите на Сребърния фонд, които за посочените периоди са в размер на малко над 3,7 млрд. лв., са налице в пълен размер, но е спазен и ограничителят по отношение на средствата по програми и проекти на ЕС“, подчертават от МФ.

Данните обаче показват, че свободните пари в резерва, с които правителството може да разполага за покриване на разходи, се топят. В началото на март налични по сметки в БНБ са били близо 5,8 млрд. лв. А към края на април сумата вече се е стопила до едва 1,8 млрд. лв.