0

Д ва от трите големи ставропигиални манастира у нас - Бачковският и Троянският, честват на Успение Богородично своя храмов празник. Оттам съобщиха пред „Телеграф“, че за днес не очакват по-голям наплив от обичайното предвид факта, че големият християнски празник тази година се пада в работен ден.

Празненства

Празненствата за 15 август по традиция са най-големи в Троянската обител. В 11 часа там започва литийното шествие с чудотворната икона „Богородица Троеручица“, считана, че помага за всякакви житейски проблеми, безплодие и дори рак. Миряни носят реликвата от храма до мястото на първото й чудо - местността Могилата, отстояща на 1,5 км. Хората вярват, че това ще им донесе здраве, благополучие и успех в живота. На място всеки от дошлите има възможност да се поклони пред образа на Божията Майка.

Предание

Според преданията той е донесен в Троянския Балкан през XVII от един атонски монах на път за Влашко. Конят му обаче три пъти спирал на едно и също място като закован. Накрая всички разбрали, че иконата иска да остане в България. „Там днес има параклис, до който всяка година на Голяма Богородица се носи чудотворната икона на Божията Майка. После се прави водосвет, като се раздават цветята, с които е била украсена иконата. Към 13-14 часа тя се връща в манастирската черква“, обясни Деси Дочева от информационния център на обителта.

Въпреки че някои погрешно мислят, че в Бачковския манастир също се вади чудотворната икона (или нейно копие) за лития, оттам съобщиха, че това се прави само на Великден. Там честванията ще започнат в 7 часа с Празнична полунощница и утреня, а архиерейската света литургия е насрочена за 9 часа. Службите ще води епископ Яков.

Охрана

Полиция и жандармерия - над 50 униформени и цивилни служители, ще охраняват района на Рилския манастир за празника.  Планът по осигуряването на реда и охраната при засиления трафик на МПС и поклонници са обсъдени на среща при игумена Адрианополския епископ Евлогий, в която са участвали областният управител инж. Александър Пандурски и директорът на ОДМВР старши комисар Светослав Григоров, който е уверил, че в района на манастира ще бъдат командировани достатъчно сили и средства, за да се улеснят както миряните и гостите, така и домакините. Тримата заедно с кмета на Рила Георги Кабзималски са обходили района и са коментирали възможностите за паркиране.