1

Б ившият директор на Държавно горско стопанство - Ракитово инж. Димитър Пейчинов е завел дело за клевета срещу депутата от „Продължаваме промяната“ (ПП) Александър Дунчев в Софийския районен съд, научи „Телеграф“. Пейчинов е завел иск за 15 000 лева, а причината е, че Дунчев го определя като „поддръжник на дървената мафия“.

Тъжбата срещу депутата е внесена от адвокат Марин Поповски в деловодството на съда.

Афера

От нея става ясно, че на 7 октомври 2022 г. Дунчев е участвал в сутрешния блок на бТВ, където е заявил, че инж. Пейчинов, който е лесовъд с почти 30-годишен стаж в системата на горите, е „организирал продажбата на дърва само на партията, която го е сложила“ и го определя като част от „корупционна схема“ и „поддръжник на дървената мафия“. Името на инж. Пейчинов се завъртя в публичното пространство още през 2020 г. покрай разследване на Нова телевизия, свързано с афера за кражби на общински гори, но в крайна сметка срещу него не се доказа нищо уличаващо. Сегашните твърдения на народния представител Дунчев се основават на различни медийни публикации. Той е чест гост в различни телевизии, където постоянно заявява, че фирмите, ангажирани в сектор дърводобив, са част от дървената мафия.

В случая инж. Пейчинов се е засегнал от твърденията на депутата и в тъжбата си посочва, че те петнят личността и доброто му име. „Изявленията на депутата надхвърлят не само общоприетите морални норми, но и границите на установената в конституцията свобода на словото по недопустим начин“, се посочва в тъжбата.

Реакции

„Стоя зад думите си, казани в ефира на телевизията, защото информацията ми е от хората в Ракитово“. Това коментира пред „Телеграф“ Дунчев. „Чадърът върху дървената мафия го доказахме с пример за пет нагласени търга през лятото в Ракитово, проведени веднага след предизборна среща на Иван Иванов от БСП с фирми от Ракитово седмица преди кметските избори. Висококачествената иглолистна дървесина е продадена с близо 200 000 лв. под реалната пазарна цена. Случаят бе коментиран и в комисията по земеделие, храни и гори в НС“, категоричен е депутатът.