0

В Бургас глобяват родители, защото децата им са хванати да пушат в района на училищата. 17 бащи и майки ще трябва да платят глоба между 300 и 550 лева. Над 500 пък са получили предупредителни протоколи.

През октомври миналата година учители и институции обединиха сили срещу тютюневия дим в района на учебните заведения. Равносметката - глоба от 300 до 500 лв за 17 родители, както и 527 издадени предупредителни протокола.

“Важно е да отбележим, че общо са проверени 1521 сигнала. Имаме първоначално полицейски предупредителен протоколи, впоследствие и актове, които ако имаме повтаряемост на деянието, вече се налагат на родителя”, обясни Цветелина Рандева, говорител на ОД на МВР-Бургас, цитирана от БНТ.

Учебните заведения имат поставени табели, забраняващи тютюнопушенето, но това не отказва непълнолетните от вредния навик.

“Инструктирани са портиерите. Знаят, когато видят някого дори да не е от училище, имало е случаи на минувачи, но законът казва: Пуши се на отсрещния тротоар. Ние и на отсрещния не позволяваме. Трябва да даваме пример”, каза Янчо Стойчев, Спортно училище "Юрий Гагарин" - Бургас.