0

П олицаи от Германия и Великобритания може да патрулират това лято в Слънчев бряг и съседните морски комплекси. За това загатна директорът на Областната дирекция на МВР-Бургас Калоян Калоянов по време на форума "БГ Туризъм - Лято 2023" в Бургас. Към момента се водят преговори за съвместни дейности през летния сезон, като тази инициатива се координира със службите на двете държави. Засега обаче категорично решение не е взето. Освен очакваните германски и британски полицаи в южните курорти отново ще наблюдаваме традиционното вече присъствие на униформени от Румъния и Чехия, каквото имаше и през предишни сезони.

Сигурност

Основните подкрепления се чакат от редиците на МВР. Това лято по морето ще бъдат командировани над 350 наши униформени от страната, които ще обезпечат сигурността на туристите и сезона като цяло, съобщи комисар Калоянов. Той благодари на морските общини, които оказват голяма подкрепа при настаняването на командированите служители. Първата смяна пристига в Несебър на 19 юни. 

Калоянов посочи, че ще бъде облекчен трафикът чрез освобождаване на двете платна на контролно-пропускателния пункт при областта Пода, но КПП-то остава и скоростта ще бъде ограничена. Целта е униформени да продължат да контролират евентуалния трафик на мигранти през лятото. 

"Надявам се да имате разбирането, че в крайна сметка сигурността на гражданите и на гостите на Бургас зависи от това кой преминава и с какви цели през въпросното КПП. Ако има затруднено придвижване, ще има и допълнителни мерки. Факторът сигурност е един от най-важните за успешен туристически сезон. Чувството на спокойствие в курортите по черноморското крайбрежие на област Бургас е наш приоритет", каза още комисар Калоянов.

Ръст

На форума присъства зам.-министърът на икономиката Ирена Георгиева, която заяви, че се очаква силен сезон с ръст 25 процента повече спрямо миналия и над 5% ръст в сравнение с предпандемичната 2019 година.

Заместник-министър Георгиева се похвали, че България се класира на шесто място по темп на възстановяване след пандемията от COVID-19 по брой туристически посещения и на десето място по темп на възстановяване на приходите от туризъм. Вече 21 плажа са със син флаг, което прави Черноморието ни привлекателна дестинация.