0

О бщо 100 неизвинени отсъствия са натрупали депутатите за три месеца и половина работа. Това става ясно от справка на сайта на Народното събрание, където се публикуват данни кой депутат кога не е присъствал в пленарна зала или на заседание на някоя от ресорните комисии.

Те са направени от 81 народни избраници. С най-много са общо шест депутати. Трима от тях са от ГЕРБ-СДС - Любен Дилов, Даниел Митов и Красен Кралев. Другите трима са от редиците на групата на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) -  Явор Божанков, Ванина Вецина и Петър Петров. Всички имат по 3 неизвинени. Изключение прави само Дилов, който е натрупал 4. Една от причините е, че той положи клетва със закъснение на старта на НС в средата на април заради пътуване в чужбина.

Бойкот

Около 70 от всички отсъствия са направени в един и същи ден – на 23 юни. Тогава бе една от поредните кризи в отношенията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. В този ден ПП и ДБ напуснаха пленарната зала и заплашиха, че ще бойкотират заседанието на парламента. Причината - по бързата процедура бяха внесени правилата за избор на шефове на БНБ, Сметната палата и НЗОК, без предварително да е съгласувано с ПП-ДБ. Само ден по-рано те искаха изслушване на правосъдния министър Атанас Славов в правна комисия заради избора на Борислав Сарафов като временно изпълняващ длъжността главен прокурор. Това не бе допуснато, а ПП-ДБ обвиниха за това ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“. 49-ото НС се очертава и парламентът с най-много наложени дисциплинарни наказания. Досега те са 30. Предимно забележки и порицания. Само едно е за отстраняване от залата – на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Питие

От есента заседанията на депутатите ще се преместят в бившия Партиен дом. Освен да се радват на нова зала, те ще пият кафето си и от нови машини. Това става ясно от обществена поръчка, публикувана от администрацията на НС. Тя е за кухненско оборудване за 73 800 лева без ДДС. Една част от средствата са предвидени за 2 кафемашини и 2 кафемелачки. За тях от НС са заделили около 35 700 лева, но подадената оферта е за по-ниска цена – 26 700. Парламентът прави втори опит, за да избере доставчик на кафе, чай, сокове, ядки и бонбони. Първият търг се провали и сега е обявен нов на стойност 160 000 лева без ДДС. Депутатите ще се радват на по 4 вида кафе и 3 вида чай.