0

1870 лева ще получава председател в Общинска избирателна комисия (ОИК) за местния вот на 29 октомври, а заместникът му ще взема 1775 лева. Това става ясно от решение на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Възнаграждението за секретар е 1775 лева, а за членовете -1685 лева. Председател на Секционна избирателна комисия (СИК) ще получава съответно 275 лева, а заместникът му - 245. По 40 лева допълнително ще има за всеки, преминал обучение.

На сайта си ЦИК публикува и хронограмата за местните избори. Според нея кметът на общината трябва да образува със заповед избирателните секции в общината, както и да утвърди тяхната номерация, обхват и адрес до 8 септември.

Списъкът с номерата и адресите на избирателните секции и броя на избирателите в тях трябва да бъде оповестен до 10 септември - не по-късно от 48 дни преди деня на вота.

Партиите и коалициите трябва да подадат заявление за регистрация в ЦИК за участие в изборите за общински съветници и за кметове не по-късно от 45 дни преди изборния ден - до 17 ч. на 13 септември. До 18 септември това трябва да направят в Общинските избирателни комисии партии, коалиции, местни коалиции и инициативни комитети.

Кандидатските листи за общински съветници ще се регистрират пред ОИК до 26 септември, а ден по късно в ЦИК ще се изтеглят чрез жребий поредните номера на партиите и коалициите в бюлетината.

Началото на предизборната кампания започва на 29 септември - 30 дни преди изборния ден. Тя ще продължи до 24 часа на 27 октомври.

От друго решение става ясно още, че специализираната хартия за машинното гласуване ще съдържа допълнителни защити.