0

К омпенсация в размер на до 413 лева месечно ще получават през тази година родителите на деца, които не са приети в общинска ясла поради липсата на свободни места.  Първоначално компенсацията беше в размер на 291 лева и впоследствие увеличена на 372 лв.

Сумата е равна на средната месечна издръжка за дете в предучилищното образование, а остойностяването ѝ е заложено в наредба, публикувана за обществено обсъждане, предаде БНР.

За да имат право на компенсация, семействата с малки деца трябва да отговарят на 5 условия:

1. Детето е кандидатствало за прием в общинска детска ясла или яслена група на общинска или държавна детска градина, в чийто прилежащ район се намира настоящият адрес на детето и не е прието поради липса на свободни места;

2. Детето не е записано в общинска детска ясла или в яслена група на общинска или държавна детска градина;

3. Общината по настоящия адрес на детето не e предложила на родителите друго място в общинска детска ясла или яслена група в общинска детска градина, поради липса на свободни места във всички общински детски ясли и общински детски градини в прилежащия район;

4. Родителите не получават подпомагане от държавния бюджет, с изключение на детските надбавки, или подпомагане за сметка на оперативни програми за същите дейности на друго основание за месеца, за който се изплащат средства за компенсиране на разходите, пряко свързани с отглеждане, възпитание и обучение, по реда на това постановление- такава програма е например “Родители в заетост”

5. За отглеждане на детето не се ползва отпуск по чл. 164, ал. 1 от Кодекса на труда за отглеждане на дете до навършване на 2-годишната му възраст. Това означава, че майката може да се е върнала на работа, да е напуснала работа, да получава обезщетение от борсата или да е в друг вид отпуск и компенсацията се полага. Ако майката е в отпуск за отглеждане на друго дете, няма пречка да ползва също компенсацията.

Предвидено е да се компенсират деца, навършили 3 години. Парите могат да се използват за покриване на разходи при посещение на частна ясла, а също и при сключен договор с детегледачка. Изплащането на компенсации ще се прилага със задна дата от юни.