0

П родължава тенденцията, подсилена от войната в Украйна, руснаци да се отървават от имотите си у нас. Данните на БНБ показват, че нетният отрицателен поток от инвестиции на лица от Русия у нас възлиза на 7,3 млн. евро за първото полугодие на тази година. За цялата минала година разликата между покупките и продажбите на имоти от руснаци възлиза на минус 19 млн. евро.

Много от руснаците, придобили имоти у нас, се опитват да ги продадат. Сделките обаче се случват трудно, защото руснаците искат да получат реалната им цена и ако са склонни на отстъпки, те са в границите до 5-10%. От друга страна по-сериозен е проблемът с преводите на пари, които заради санкциите са невъзможни по банкови сметки в Русия. Това е и причината да няма масови и истерични продажби на ваканционни имоти по морето от руски граждани, твърдят брокери.

Нагоре

Те обаче не отричат, че от началото на войната в Украйна са се увеличили чувствително продажбите на имоти, закупени преди години от руснаци. "Истината е, че много руснаци имат желание да продават, но няма как да им бъдат преведени парите от България към Русия. Но в никакъв начин опитите за продажба не са масови. Повечето руснаци засега не желаят да продават и по-скоро търсят начини как да дойдат тук и да останат за по-дълъг период във ваканционните си жилища", коментира брокерът Николай Христов. Според него повече продажби с по-големи отстъпки от цената е имало в първите седмици на войната, непосредствено преди да влязат в сила санкциите срещу Русия.

Несебър

Няма трайни тенденции при руснаците в търговията с имоти край морето. На пазара едни продават, а други – купуват, коментира експертът в бранша Добромир Ганев. Няма нищо фрапиращо през последните месеци, като на пазара най-много са българите, но продължава да има руснаци, както и украинци. Трудно обаче може да се направи статистика кой купува и кой продава, тъй като агенциите за недвижими имоти се ориентират повече към това какво се търси и предлага. Според Ганев по морето, с изключение на лятото, има увеличение на сделките с 1-1,2 пъти повече от  миналата година, като Несебър е изпреварил Бургас и държи четвъртото място в страната след София, Пловдив и Варна. Нови руснаци сред купувачите обаче няма, казва Ганев. Причината са сложните визови процедури за пътуване до България и по-упоритите руснаци, решили да купуват имоти у нас, обикновено идват през Турция. Повечето обаче предпочитат да инвестират в съседни държави, където условията за тях са по-добри. Тези, които са у нас обаче, са активни на имотния пазар и продължават да продават и купуват.  

ПО МАТЕРИАЛА РАБОТИХА: СОФИЯ СИМЕОНОВА, ЕЛЕНА АНАСТАСОВА, ДОБРОМИР РАДУШЕВ