0

Г лавният прокурор на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши ще приеме наградата за Европейско правосъдие на Националните правосъдни награди, които ще се проведат за 11-та година.

„За мен е истинска чест да получа приз от така уважаваните „Национални награди за правосъдие“. Тази награда е признание за работата, която вършим заедно с моите колеги в Европейската прокуратура. То нямаше да е възможно без невероятния ентусиазъм, отдаденост и професионализъм на екипа на евророкуратурата. Имахме трудната задача да създадем силна и ефективна институция, ползваща се с доверието на европейските граждани, способна да защити финансовите интереси на Европейския съюз и да допринесе за прилагането на върховенството на закона.“, каза Лаура Кьовеши ден преди да й бъде връчен приза.

На сцената да получи Гран При ще излезе и един от най-ерудираните специалисти в областта на европейското и международното право в България - доц. д-р Юлия Захариева. Той ще й бъде поднесен от нейния ученик – конституционния съдия проф. Атанас Семов.

Носители на Гран При през годините са били Еньо Комитов, професорите Александър Янков, Васил Мръчков, Огнян Герджиков, конституционните съдии Константин Пенчев и Атанас Семов, деканът на ЮФ към СУ Сашо Пенов, най-възрастният действащ адвокат Йордан Минчев (92 г). През 2020 година статуетката “Темида” отиде при бившия министър на правосъдието и първи европейски съдия в съда на ЕО в Люксембург Теодор Чипев, съдията, ангажиран с делото по покушението на папа Йоан Павел II Трендафил Данаилов, а миналата година с Гран При си тръгна проф. д-р Красимира Средкова.

През годините гости на Националните правосъдни награди са били президентите на Международния Адвокатски съюз – Мигел Луиназ и Жан-Жак Уетвилер, директори на международни адвокатски колегии, съдии от съда в Люксембург и много други. Миналата година покани да присъстват на церемонията бяха отправени към Koen Lenaerts – председател на Съда на Европейския съюз  и Marc van der Woude – председател на Общия съд на Европейския съюз, във връзка с 70-тата годишнина на Съда на ЕС и 15 години от присъединяването на България към ЕС. Те изпратиха свои видеа, като призовете на сцената им бяха поднесени от проф. Атанас Семов, а от тяхно име ги получи българския съдия от Общия съд на ЕС Марияна Кънчева.