0

О бщина Благоевград възложи на екип от специалисти разработването на стратегия за разширяване на зоопарка и превръщането му в „Гора на мечките и вълците“. Това е един от представените два варианта за бъдещето на зоологическата градина, разработени от експерти. Целта е запазване на популацията на защитени местни видове.

Развитието на зоопарка предвижда приобщаване на част от ботаническата градина към него и създаване на „Гора на мечките и вълците“, т.е. обособяване на местообитание за мечки, местообитание за вълци с възможности за изтегляне на вълците в отделна територия, където достъпът на мечки е невъзможен. В период на неактивност на животните достъпът на вълците до бърлоги и леговища също ще се ограничава. В стратегията ще бъде заложено цялостно осъвременяване на облика на зоопарка, изграждане на местообитания и рехабилитационни зони за рис и дива котка.

Между огражденията на мечките и вълците, рисовете и дивите котки върху площ от 2000 кв.м, ще бъде изграден леснодостъпен модерен ветеринарномедицински блок, в който ще се полагат всички необходими здравни грижи за животните. На мястото на клетките за зайци и пилета ще се разположи многофункционална сграда с експозиционни зали, в които любителите на животните ще могат да се докоснат до необятния свят на насекомите, таралежите и други малки видове.