0

22-годишно момиче, медицинска сестра, е първата жена звънар, която бие камбаните на емблематичния манастир „Рождество Христово“ в Шипка. Заедно със своя съпруг се мести от Варна в малкото градче. За 28-годишния ѝ съпруг удрянето на дванайсеттонната камбана е сбъдната детска мечта. 

Това са Николина и Стефан. Тя е медицинска сестра, а той треньор по колоездене. Двамата вече близо две години изпълняват магнетичната камбанна композиция от кулата на храма в Шипка, съобщи Нова телевизия.

"Редовно сме се качвали в храма и веднъж решихме да останем, за да чуем камбаните на дядо Дечко", заяви Николина. А той е един от легендарните звънари в България. Незрящият мъж отдава 50 години от живота си на камбанния звън.

"Усещането просто отвътре ми идва нещо това ме удовлетворява", споделя Дечко Гарбатулов.

Стефан изпитва голям респект към него, защото той ги е научил и много неща им е разказал, доста време са прекарвали заедно.

Всъщност, когато се честваше 120-годишнината на храма, трябваше отново да се звъни голямата камбана, понеже поради реставрацията три години не беше звъняла. Тогава съпругът ми трябваше да изпълни тази роля, но всъщност той се притесни малко в началото. Аз му казах, че искам да пробвам. Известно време звънях аз, после той се включи и след това започнах да слушам дядо Дечко как звъни камбаните и да го записвам с телефона. Накрая направих една извадка на целия звън, който е оригиналния от построяването на храма и лека полека започнах да се уча", разкри Николина.

И така вече от година и половина звъни църковните камбани. Удрянето на 12-тонната камбана е детска мечта на Стефан, който успява да я сбъде.

"Всеки храм си има собствена мелодия. Особено тези, които са с много камбани, те си имат определен звън. Това е още от осветяването на храма и от откриването му. Звънът се предава вече 120 години от звънар на звънар и така до ден днешен се опитваме да съхраним тази мелодия, която е завещана", обясни той.

С ръце и крака Николина удря едновременно общо 12 камбани. "Всяка една е различна посвоему  комбинацията, която са направили още от едно време, е много звучна и емблематична за храма ни", казва още Николина.

А Стефан управлява близо 300-килограмовото махало на най-голямата 12-тонна камбана

"Просто трябва да засилиш махалото, за да хване инерцията и оттам нататък вече почваш да звъниш и трябва да знаеш ритъма на самия звън, кога да спреш кога да започнеш. Някой път трябва да прецениш колко силно да удариш, за да не заглуши голямата камбана прекалено много другите, защото все пак тя е басова камбана, която е на заден фон", разяснява той.

17 минути. Толкова време вибрира 12-тонната камбана след като веднъж бива ударена. А за минути Николина и Стефан взели решението да се установят от Варна в Шипка.

"Просто решихме да се върнем към по-обикновения, към по – простичкия живот и тук е много по – спокойно от големия град. Човек някак може да остане насаме със себе си и всичките неща, които го натоварват в големия град, просто ги няма тук", подчертава той.

А както заедно съхраняват уникалната 120-годишна песен на камбаните, така и животът им е в пълен синхрон.