0

П о-малко от месец преди началото на новата учебна година Столичната община започва акция за пътна безопасност. На 15 места - в близост до училища и опасни кръстовища, ще бъде поставена нова, специална пътна настилка. Целта е да бъде забавена скоростта на автомобилите, обясни председателят на Столичния Общински съвет Георги Георгиев:

"Настилката е червена и като я види човек, трябва да му светне червената лампа, че трябва да намали скоростта, тя е с по-добро сцепление, много се подобрява спирачният път, така че да може особено в по-лошо време когато има дъжд или сняг, да могат автомобилите да спрат по-бързо, за да гарантираме безопасност на пешеходците".

Новата маркировка се полага там, където не могат да бъдат разположени повдигнати пешеходни пътеки.  Предвижда се да бъде освежена и пътната маркировка в близост до учебни заведения. 

През последната година са осветени над 300 пешеходни пътеки, поставени са 20 нови ограничители и пешеходни острови, а над 150 кръстовища са обезопасени така, че да не могат да паркират автомобили.