0

7000 души се очаква да дойдат днес в Калофер за традиционното мъжко хоро, което всяка година бележи върха на празненствата по повод Богоявление.

„Къщите за гости и хотелите в Калофер са пълни - това значи повече от 800 гости, като са пълни и другите места за настаняване в района“, каза кметът на града Драгомир Боев, цитиран от БНР. „Вече е осветена и водата, с която отец Димитрий ще поръси смелчаците, влезли да вадят от река Тунджа Богоявленския кръст навръх Йордановден“, разказа още кметът за кипящата подготовка за ритуала във водите на р. Тунджа. Вчера край Черковския мост в града започна и преграждането на реката, което се прави, за да се вдигне нивото й в централните части на града, където се завива хорото.

Ред

„По традиция първи в Богоявленската вода ще нагазят местните - калоферската група ще извърши специален ритуал, а едва след това в реката могат да влязат и гостите на Калофер“, уточни Боев. Редът бе въведен преди няколко години, след като ритуалът започна да привлича хиляди гости, което доведе до напрежение между посетителите и местните организатори. Кметът помоли гостите на града да паркират автомобилите си далеч от центъра. От ОДМВР-Пловдив засилват полицейското присъствие с цел да се избегнат проблеми с движението и да се гарантира сигурността в пренаселения от посетители град.

Празненства

Официални ритуали по хвърлянето на Богоявленския кръст ще има в стотици градове и села днес. В епархийските центрове те ще бъдат водени по традиция от местните митрополити. Видинският митрополит Даниил ще хвърли кръста в Крайдунавския парк до градския плаж при крепостта Баба Вида в 11:30 ч. Около 11:45 часа от Буна 101 във Варна пък ще бъде отслужен Велик Богоявленски водосвет и ритуал по спасяването на кръста от морето, воден от Варненския митрополит Йоан. По традиция в София ритуалът по спасяване на кръста ще се проведе в ледените води на езерото в жк „Дружба-1“. Поради мерки за безопасност броят на допуснатите плувци ще бъде ограничен до 45 по реда на тяхното записване. 

125 000 с имен ден днес

125 000 души у нас носят името Йордан и ще се поздравят с имен ден днес. Това съобщиха от НСИ в навечерието на празника.

По данни на НСИ Виктория и Александър са сред най-популярните имена сред новородените през 2023 година. Следващите по популярност имена при дамите са Мария и София. При момчетата Георги и Калоян са най-предпочитани след Александър. В България към края на 2023 година най-много дами носят името Мария - 102 050, следвани от Иванка - 48 639 и Елена - 47 918. При мъжете най-разпространено е името Георги - 143 185, следват Иван - 130 551 и Димитър - 104 856.