0

"Болница на открито" ще отвори в Бургас на 7-ми април, послучай Световния ден на здравето. Любопитното мероприятие е част от  безплатната мащабна кампания за превенция и профилактика. Инициативата е по идея на новоучреденото сдружение "Младите лекари".  Атрактивната здравна кампания ще се проведе центъра на Бургас,  в градинката до Часовника на 7 април. Там ще изникне здравно градче  със  7 пункта и 2 линейки, в които всички хора, които желаят ще могат да консултират здравния си статус с лекари от различни медицински специалности – кардиология, ендокринология, пулмология, неврология, ортопедия, очни и УНГ болести. Това обявиха медиците от Сдружение „Младите лекари“ на специален брифинг. 

„Отскоро се учредиха като сдружение, но вече наброяват над 100 лекари и въпреки краткото време, имат много активности. Днес обявяваме още една прекрасна инициатива във връзка със 7 април. Ще организираме малко здравно градче тук, до Общината. Защото всички знаем, че няма добро лечение, ако няма профилактика и превенция на здравето. Към тях ще се включат и студентите ни по медицина. Благодаря на младите лекари, че са толкова дейни!“, сподели кметът Димитър Николов по време на срещата.

„Кампанията, която ще осъществим е съвместна с Община Бургас и Медицинския факултет на университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Тя е под наслов „Болница на открито“. В една от шатрите студенти по медицина ще дават информация и ще правят демонстрация за оказване на първа медицинска помощ, като сърдечен масаж и обдишване. Нека повече граждани се възползват и проверят своя здравен статус“, разказа д-р Стамен Пишев – председател на Сдружение „Младите лекари“.

Той допълни още, че ще се измерва артериално налягане, кръвна захар, ще се прави електрокардиография, неврологични прегледи, скрининг за катаракта, за глаукома и зрителна острота, ще се изготвя диетичен режим. Д-р Пишев помоли гражданите, които имат изследвания от ортопедични прегледи, да ги носят.

„Кампанията ще продължи и след това, в рамките на няколко месеца ще успеем да посетим всички пенсионерски клубове в Бургас, като ще направим базов скрининг и профилактика, ще проведем анкета и здравна беседа на хората“, каза д-р Диан Господинов. Колегата му д-р Павел Минев от Сдружение „Младите лекари“ благодари на общинската администрация за подкрепата и сподели, че целта е да се запази за максимално дълго време най-ценното за всеки човек – здравето.

Студенти по медицина от Медицинския факултет към Университет „Проф. Д-р Асен Златаров“ ще демонстрират как се оказва първа помощ при сърдечен арест и други спешни състояния.

Кампанията ще продължи до есента с пътуващи лекарски екипи, които ще посетят всички пенсионерски клубове в Бургас и ще популяризира здравословния начин на живот.