0

А ктьорът Симеон Лютаков ще играе княз Батенберг за Съединението днес.

С уникална програма с възстановка на историческите събития и голямо хоро, в което ще се включат стотици танцьори от професионални и самодейни състави, Варна ще отбележи празника.

Молитва

Честванията започват на 6 септември от 16 часа пред Паметника на падналите чинове в Сръбско-българската война от Осми пехотен приморски полк, където ще се проведе официална церемония по повод 138 години от Съединението на България. Ще бъде отслужена заупокойна молитва и с военен ритуал ще бъдат положени венци и цветя. След приключването на церемонията е организирано шествие, водено от Представителния духов оркестър на ВМС до паметната плоча на княз Александър I Батенберг, където около 16:30 ч. също ще се състои церемония по полагане на венци и цветя. В 17 часа на площад „Независимост“ ще започне историческа възстановка на момента, в който княз Батенберг обявява от Варна за първи път Съединението на Княжество България и Източна Румелия. В ролята на княза ще влезе популярният актьор Симеон Лютаков, познат от сериалите „Пътят на честта“ и „Седем часа разлика“.

Шествие

Във възстановката специално участие ще вземе и оркестърът на ВМС, който ще свири традиционни маршове от този период. След приключването на възстановката около 17,30 часа Представителният духов оркестър ще поведе публиката на второ шествие от пл. „Независимост“ до площад „Антон Новак“ (входа на Морската градина). Там от 18 часа започва празнично фолклорно веселие „Хорото, което ни свързва в Деня на Съединението“, с участието на популярния изпълнител на народна музика Здравко Мандаджиев, оркестър „Еделвайс“ и стотици танцьори от фолклорните ансамбли от Варна и региона. Организатор на събитията е дирекция „Култура и духовно развитие“ на община Варна, а съорганизатори са Военноморските сили на Република България и Варненската и Великопреславска света митрополия.

Тържества за Съединението са организирани в цялата страна.