0

З аупокойна панихида беше отслужена по повод Архангелова задушница във Военния мавзолей – костница на Централните софийски гробища. На церемонията присъстваха президентът Румен Радев, министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов.

Панихидата беше отслужена от Белоградчишкия епископ Поликарп. Венци в памет на загиналите воини във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време бяха поднесени от името на президента, министър-председателя, вицепремиера Мария Габриел, Народното събрание, Българският Червен кръст и други организации.

В съботния ден преди църковния празник Събор на св. архангел Михаил (Архангеловден) - 8 ноември, се отбелязва задушница, известна още като "Архангелова  задушница", "Рангелова задушница", "Хрангеловото одуше",  "голяма задушница", "мъжка задушница". Тя е последната от трите големи задушници, които православните християни отбелязват всяка година. На Архангелова задушница, както на всеки друг помен, се раздават жито, хляб, вино, сладкиши, бонбони, плодове и други храни. Освен на близките, се раздава и на хората около съседните гробове, дори да са непознати. На този ден поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за починалия, че не е забравен. На Архангелова задушница се отдава почит към паметта на офицерите и войниците, загинали за България, и на всички паднали в редовете на Българската армия.