0

З абраняват настаняването на автосервизи, ветеринарни кабинети и големи магазини в гаражи и помещения на приземните етажи в жилищните сгради.

Това предвижда нова наредба за здравните изисквания към устройството на урбанизираните територии.

Въвеждат ограничения за извършваните дейности в жилищни зони, при които се отделят прах, газове, шум, вибрации, миризми и други наднормени вредности.

В жилищните сгради ще могат да се настаняват малки фирми, които се занимават с шивашки, плетачни, обущарски и тапицерски услуги, но без машинна обработка, с до двама души работници. Остава възможността и да има сервизи за поправка на елуреди, ремонт на велосипеди и други сродни дейности. 

Ограничения 

Разрешава се и настаняването на магазини за хранителни стоки, но не големи, заведения за обществено хранене без музика и с нормирано работно време. Също така може да има творчески ателиета и салони за красота. 

Малките фабрики, които се занимават с производствена дейност, но не в промишлени размери, трябва да са в еднофамилни сгради или в нежилищни обекти в жилищни зони.

На тези места ще могат да отварят ателиета за химическо чистене, работилници за пластмасови изделия, обекти за производство на тестени изделия, заведения за бързо хранене, ветеринарни кабинети за животни компаньони, груминг салони, автосервизи и други.