0

М есечната целева подкрепа на освидетелстваните хора с увреждания да се изплаща своевременно, а не да се чака. Това да става в периода без решения на експертните комисии, предлага законопроект, внесен от Деница Сачева от ГЕРБ. Документът в сряда получи одобрение в комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание. Инициативата за изброените промени е, че има десетки жалби в момента от хора, които по обективни причини не са успели да се явят на комисия.

Права

Омбудсманът Диана Ковачева смята, че техните права са нарушени. „Загубвайки тези права, тези хора остават без средства“, коментира тя. Средно по половин година е забавянето на решенията на ТЕЛК. Според Ковачева тези хора в крайна сметка ще бъдат компенсирани, но те не могат да издържат толкова време без средства. „Редно е телковите решения да важат дотогава, когато хората с увреждания могат да се явят пред комисия“, категорична е тя. На това мнение е и председателят на комисията по социална политика Георги Гьоков, според когото здравословното състояние на човек може да се влоши.

Виновник

По този начин забавянето на решенията на ТЕЛК и НЕЛК може да стане пагубно. Гьоков посочи като виновник за проблемите в ТЕЛК Министерството на здравеопазването. Според Ковачева законопроектът, който се предлага, може да даде възможност за решение на проблемите на повече от 660 000 уязвими граждани. Предвидено е хората с увреждания да не носят отговорност за забавянето на компетентните органи и да не връщат получените средства дори при последваща промяна на вида и степента на увреждане. Междувременно майка на дете с ТЕЛК алармира чрез Пациентска организация „Заедно с теб“, че точно преди Коледа решението на сина й вече изтича, а насрочената дата от комисията е чак в края на март. Това означава, че през следващите три месеца семейството няма да получава средства.