0

П ротестите на енергетици и миньори продължават вече трето денонощие. Недоволните упорито отказват да се срещнат с премиера Николай Денков и не свалят пътните блокади. 

Към протестиращите на магистрала “Тракия” се присъедини и лидерът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов. 

“Синдикатите няма да отидат на срещата”, отсече Манолов в ефира на БНТ, като визира поканата отправена към тях от страна на Николай Денков да обсъдят ситуацията в Министерския съвет. 

По думите му са разнопосочни посланията, които изпращат министърът на енергетиката и премиерът. Все още никой от протестиращите не е видял какво е изпратено в Брюксел, допълни Манолов.

"Хората от комплекса "Марица-изток", от Бобов дол, Перник и всички останали отказаха да ходят на такава среща. Аз няма какво да правя сам на нея. Нещата са казани просто и ясно. "Ние дойдохме 10 хиляди човека тук в София, за да говорим с вас, а вие ни излъгахте. Ако имате нещо да ни кажете, елате да ни го кажете тук - това е посланието, което чух от колегите от Стара Загора. На срещата вчера с министъра на енергетиката нищо не са се разбрали. Чувам разнопосочни послания - едно нещо чувам от министър-председателя, друго чувам от нашите хора", разясни Манолов причините за продължаващите протести. 

От КНСБ също отказаха да отидат на срещата при министър-председателя. От Конфедерацията уточняват, че причината да не участват в преговори при Николай Денков е ясно изразеният отказ от страна на протестиращите миньори и енергетици за разговори при премиера. 

„Ескалиралото напрежение сред миньорите и енергетиците от въглищните региони през последните дни доказва, че отговорните институции не предприеха нужните действия в необходимите срокове за справяне със социалните и икономическите последици от прехода към нисковъглеродна икономика“, заявяват от КНСБ в позиция и допълват, че всички техни усилия през последните години са били насочени към намиране чрез диалог с правителството и парламентарно представените партии на най-добрите решения за работещите във въглищните региони и за социално-икономическите последствия за страната въобще.

„Уверени сме, че това е пътят при наличие на открити и навременни действия и чуваемост на проблемите и исканията на работниците“, пишат още от синдиката.

Междувременно стана ясно, че протестиращите на Прохода на републиката са договорили споразумение със силите на реда и ще вдигнат частично блокадата. Два пъти дневно ще бъдат пропускани автомобили и камиони до 12 тона. Това ще се случва от 6 ч. до 10 ч. - сутрин, и от 16 ч. до 20 ч. - вечер. По-късно обаче недоволните размислиха и обявиха, че блокадата на Хаинбоаз остава.