0

"В София над 80% от сградите са без мълниезащита, особено старите блокове и кооперации. Те са имали такава при строежа, но масово при ремонта на покривите им в последните години инсталациите са отстранявани". Това каза пред БНР инж. Христомир Иванов, експерт по мълниезащита.

"Ако една мълния падне върху покрива на вашия блок и вие се къпете в банята, вероятността да бъдете поразени е много голяма. Но хората това не го знаят. Мълнията избира пътя си по линия на най-ниското съпротивление", поясни специалистът. Затова и по думите му гръмоотводът на съседа няма как да пази нас.

"Има действаща наредба за мълниезащита, която много ясно указва как се проектира гръмоотводна инсталация и какъв е периметърът на нейната защита", уточни инж. Иванов. Той апелира онези, които искат да вземат превантивни мерки, да се обърнат към специалисти.

"Уредбата за мълниезащита е задължителна и контролирана при новото строителство и въвеждането на сградите в експлоатация", посочи Христомир Иванов. 

18 000 - 19 000 мълнии са паднали над България и Южна Румъния по време на бурята вчера, като две трети от тях са в страната, съобщи Христо Христов от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). 

Припомняме, че във вторник вечерта трима души починаха, след като са били ударени от мълния. Инцидентът е станал в градинката при църквата "Свети Никола" на ул. "Пиротска" в София.