0

П арламентът събра кворум още при първата регистрация. Със започване на заседанието 7 депутати напускат парламентарната трибуна.

Народните представители, на които прекратиха пълномощията са: Евгения Алексиева, Калин Калапанков, Петър Куленски, подали оставка, заради това, че са избрани за кметове. Народното събрание освободи и Славина Точева от ГЕРБ-СДС, която вчера депозира своята оставка, и Калин Калапанков от „БСП за България“, който също е избран за кмет, както и Деян Николов от „Възраждане“, избран за общински съветник в София, Валери Сираков от „Възраждане“- избран за общински съветник от Видин.

Вчера не бе събран необходимият кворум за започване на заседанието. В пленарната зала не бяха депутатите от ГЕРБ-СДС, които имаха заседание на парламентарната си група в централата на партията. След втория опит за регистрация, в 9:30 ч., в залата бяха 62-ма депутати от необходимите 121. 

Първият работен ден на депутатите след местните избори обаче не мина без сътресения и критики в управляващата коалиция, а опозицията от своя страна пък внесе втори вот на недоверие.

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС не дойде в сградата на Народното събрание, защото провеждаше извънредно заседание на партията, в което трябваше да реши дали да продължи да подкрепя правителството или не. “С партньорите ни в това управление трябва да знаем какви линии не трябва да се преминават, защото ще си загубим физиономията, хората в център дясното ще настояват да сме тези, за които те са гласували”, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

“Подкрепата, която дадохме за правителството се основаваше на два темела – управленска и законодателна програма, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и допълни, че в момента са се фокусирали върху това дали се изпълняват всички записани в програмата ангажименти от страна на изпълнителна и на законодателната власт. “На пръв прочит има сектори, в които има трайно неизпълнение на изпълнителната програма”, съобщи Атанасова.

Техните партньори в управлението в лицето на ПП-ДБ пък ги призоваха да влязат в зала и да проведат разговори.

Въпреки че ДПС официално не са част от управляващата коалиция те също са важна част от мнозинството, което се формира в парламента. На заседание на групата им, се реши, че Делян Пеевски ще стане председател на ПГ на ДПС, а предишният председател - Мустафа Карадайъ, който подаде оставка, ще остане редови депутат.

При цялото напрежение при управляващото мнозинство опозицията също не остана безучастна и реши да действа. БСП, "Възраждане", ИТН и независимият народен представител Радостин Василев внесоха вот на недоверие към кабинета "Денков" с мотива, че правителството е неспособно да осигури националната сигурност и отбраната на страната.