0

О т началото на годината са загинали 2 деца, други 524 са ранени. Това каза пред „Телеграф“ зам.-началникът на Отдел „Пътна полиция“ при Главна дирекция „Национална полиция" комисар Мария Ботева. „Това е с 11 по-малко загинали и 63 по-малко ранени деца“, отчете тя. Ботева каза, че се наблюдава тенденция на намаляване на загиналите и ранените към 28 юни, но в същото време броят на произшествията бележат ръст. Към момента общият им брой в страната е 3178 произшествия, при които има 193 загинали и 3920 ранени. „Това е с 207 повече произшествия, но с 34 по-малко загинали и 19 по-малко ранени“, посочи още тя. По данни на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" през 2023 година 30 деца са изгубили живота си вследствие на пътнотранспортни произшествия, над 1300 са ранените.

Пешеходци

По отношение на блъснатите на пешеходни пътеки комисар Ботева заяви, че това не е нова тенденция, а просто сега медиите акцентират на тези случаи. „Добре е да се показват тези случаи по-често. Надяваме се в бъдеще да бъдат все по-малко споменавани, но за да се случи това, трябва да се полагат усилия както от стопаните на пътя – да изградят пешеходните пътеки, да поддържат маркировката и пътните знаци, да изградят ограничители на пътя, така и пешеходците да знаят, че когато са на пешеходна пътека, не означава да не се огледат“, заяви Ботева. Тя апелира към хората да бъдат по-внимателни и да не забравят, че когато свети зелено за пешеходците, то може да свети и за шофьорите, най-често когато правят завои. „Всички участници в движението имат еднаква отговорност и са задължени да спазват правилата за движението, така че да гарантират собствения си живот и на останалите“, коментира зам.-началникът. Тя припомни, че продълженията на тротоарите се считат за пешеходни пътеки, където няма изградени.

„Това са едни елементарни правила, които водачите не помнят или пък никога не са знаели и се чувстват в правото си да отнемат при всички случаи правото на пешеходеца да пресече“, добави още тя и призова дори и пешеходецът да е в нарушение, водачите да спират, защото при срещата на автомобила с човека винаги пешеходецът пада жертва. Комисар Ботева коментира, че на пътя се разсейват както шофьорите, така и пешеходците, които говорят с някого, гледат в телефона си или слушат музика. „Ако пресичаме, трябва да сме концентрирани в това свое действие“, коментира тя и добави, че също така е недопустимо да се спира по средата на пътя, както и да се пресича без преди това да се огледаме на пешеходната пътека.