0

З аместник-главният прокурор при Върховната касационна прокуратура Пламена Цветанова е подала молба за напускане на поста. Това бе съобщено в началото на Пленума на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в петък.

Кадровиците включиха в дневния си ред точка за гласуване на заявлението на Цветанова. Преди това обаче висшите магистрати трябва да посочат кой ще стане изпълняващ длъжността главен прокурор след отстраняването на Иван Гешев.

Според Атанаска Дишева член на ВСС никой от заместниците на Иван Гешев не трябва да бъде избран да заеме временно поста.  "Но това е въпрос, който предстои да бъде дебатиран", допълни тя и посочи, че ако някой от петимата заместници докаже, че се разграничава от поддържаната досега политика на главния прокурор, би могло да се гласува и за него.

"Това скоростно развитие на нещата и начинът, по който се опитва, по мое мнение, да бъде иззето правомощие на Пленума, за съжаление, ще наложи извода, че всъщност се цели много бързо слагане на човек, който не знам по какви правила ще бъде избран. Вероятно колегите в момента вече обсъждат някакви кандидатури", подчерта Дишева, като добави, че се надява да има правен разум.

Тя отбеляза, че в текста, който регламентира процедурата за предсрочно освобождаване на главния прокурор и на председателите на върховни съдилища, не е казано нищо по въпроса какво следва, след като някой бъде отстранен преди изтичане на мандата. "Истината е, че процедурата е изключително непълна", каза Дишева.

СЛЕД ТЕЖКАТА ДУМА НА ПРЕЗИДЕНТА: Гешев: В името на Отечеството тази борба продължава