0

Р емонтът на театър „София“ ще се придържа към сегашния архитектурен облик на сградата, категоричен е зам.-кметът по строителство на Столичната община Ангел Джоргов.

„Проектът е още от 2015 г. С него сме кандидатствали за европейско финансиране. Получили сме го, направили сме обществена поръчка, избрали сме изпълнител. Съществени промени по него и да искаме не можем да направим“, коментира Джоргов за „Телеграф“.

Камък

По повод притесненията на граждани, че сградата е изтърбушена и няма да изглежда както преди, Джоргов обясни, че фасадата ще се обработи с естествен камък, който ще бъде максимално близо по цвят до сегашния. Пластиките, които са по фасадата, пък няма да се пипат, само ще се почистят и няма да се демонтират. Дори гипсовите отливки от тавана, които са много повредени от течовете, ще бъде направен опит да се възстановят. „И на мен ми се иска да се запазят. Търсим в момента някого, който би могъл да ги възстанови“, допълни зам.-кметът. По отношение на работата вътре в залата Джоргов разказа, че облицовката по стените ще се запази. Сценичното осветление и озвучаването пък ще са най-модерните. „Вътре не знам как са работили хората. Ремонтът е изключително належащ“, каза още Ангел Джоргов.

Директор

Директорът на театър „София“ Ириней Константинов отказа коментар вчера, но през май даде интервю за „Телеграф“, в което казва: „Всички опоненти на ремонта (имаше и други преди тях) твърдят, че са добри намеренията им, че той трябва да се случи, за да имаме един съвременен действащ театър, че трябва да работим в добра среда и с европейска техника. Но това само предизвикваше ненужни коментари в обществото и уронваше престижа на театъра. Благодаря на Столична община, че удържа на думата си и ремонтът вече е факт“. Той благодари и на колегите си от останалите софийски театри, които ще дадат възможност на трупата да се изяви на техните сцени по време на ремонта. „Благодаря на всички колеги от останалите софийски театри за желанието им да приютят нашия театър и за радостта от предстоящите ни срещи с театрална България под мотото „Театър София идва при вас“.

Коментар

Актрисата Дария Симеонова също отказа да даде коментар за „Телеграф“. Но пък написа коментар във фейбук страницата на Деволюция/Devolution, които публикуваха пост, в който твърдят, че театър „София“ е съсипан. „Колко пъти сте влизали в сградата на театъра? Знаете ли в какви условия работехме актьорите, гримьорите, шивачките на театъра, майсторите дърводелци и всички останали? Как от покрива на сцената капеше вода, когато навън валеше дъжд, как гниехме във влага и мръсотия, как зимата студувахме по сцената, докато трябваше съзнанията ни да са концентрирани в красиви думи и намеренията на даден персонаж. Или можем да попитаме директора колко точно сметките за ток са се отразявали на "огромните" ни заплати, защото театърът е институция и всички е свързано... Знаете ли, че на административния етаж имаше бидон със "система" от винил за събиране на дъждовната вода, за да не наводнява коридора или че няма една нормална баня, в която актьор да се изкъпе след тежко представление (аз съм имала такава роля, след която няма как да не трябва да се изкъпя, за да махна тежкия грим от цялото си тяло и да мога да се прибера вкъщи). Ние нищо не сме казали, не сме се оплаквали, не сме нападали. За изкуството го правим, нали! Чакахме си търпеливо този толкова належащ, необходим и важен ремонт. И той дойде“, пише пламенно Симеонова.

* Сиана Севова и Екатерина Томова