0

В секи трети учител у нас вече е под 35-годишна възраст. Младите педагози стават все повече, а интересът към преподаването расте и сред хора с други професии. 

Над 35 хил. са младите учители в страната, което е около ⅓ от всички близо 93 хил. педагози, обучаващи деца от 1-ви до 12-ти клас. Синдикатите посочват, че вече младите учители, които завършват университет, масово влизат в училищата, без да започват първо друга работа, както беше негативната тенденция преди години.

Според синдикатите една от основните причини е плавното повишаване на учителските заплати в последните години. От 1-ви септември влезе в сила ново увеличение - с 5% за педагогическия и 4% за непедагогическия персонал. Така минималното заплащане за учител е малко над 1400 лв., а за главен учител близо 1600лв. 

Но според директорите на училищата все още не е решен проблемът с липсващите кадри. “Преподавателите по природни науки, по информатика, по математика са малко на пазара на труда в момента. На последното интервю през септември месец се явиха само хора, които са в пенсионна възраст”, казва  директорът на 138-о СУЗИЕ “Проф. Васил Златарски” - Иван Стоянов пред Нова телевизия.