0

В патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" започна интронизацията на новия български патриарх Даниил, който малко по-рано беше избран с 69 гласа.

В храма на интронизацията присъстват политици, сред които президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илиана Йотова, служебният премиер Димитър Главчев, председателят на НС Рая Назарян, Симеон Сакскобургготски, общински съветници, посланици, кметът на София Васил Терзиев, а също така предстоятелите и представителите на поместните православни църкви, дошли у нас за събора.

"Да пазим православието", заяви новия патриарх в началото на литийното шествие.

Ще бъде отслужен молебен, като на церемонията ще присъства и вселенският патриарх Вартоломей.

"Да пожелаем здраве, дълголетие и благополучни дни на Даниил начело на Българската патриаршия", заяви президентът Румен Радев  и заключи, че "вярващите се нуждаят от едниство на църквата, на православието и от водачество към духовен възход".

"Държавата не би трябвало да се бърка в църковните дела. Така коментира служебният премиер Димитър Главчев решението да няма официално представяне на новия патриарх Даниил. Той допълни, че вярващите се нуждаят от духовен водач, който да бъде обединител, такъв, какъвто е бил и покойният патриарх Неофит.