1

Т ази сутрин започна демонтаж на паметника на Съветската армия в центъра на София. Това съобщи на място областният управител на София Вяра Тодева. 

Бойко Кичуков

Около монумента е има кранове и полиция, както и коли на жандармерията. От 70 години паметника не е ремонтиран. Ние възложихме обследване, което показа, че той е опасен и има сериозни пукнатини във фигурите, обясни Тодева.

На място пристигна председателят на партия „Изправи се, България“ Мая Манолова, която потърси сметка от Варя Тодева. Полицаи издърпаха Манолова. Тя и депутатът от "Възраждане" Ивайло Чорбов изразиха позиции против демонтажа на МОЧА.

Бойко Кичуков

Преди повече от месец районният кмет на "Средец" Трайчо Трайков моли гражданите и гостите на София, които посещават Княжеската градина да избягват да се приближават до паметника на Съветската армия, по-известен на софиянци като Моча.

Бойко Кичуков

Паметникът се намира в недобро конструктивно състояние и в момента Областната администрация е задвижила процедура за получаване на 390 хил. лв. от държавния бюджет, за да го ремонтира, казва Трайчо Трайков. 

Бойко Кичуков

В началото на месец март 2023 г. Столичният общински съвет гласува дълго отлаганото решение, с което възложи на кмета на София да поиска от държавата Паметникът на съветската армия да бъде преместен в Музея за социалистическо изкуство.

Тогава 41 съветници гласуваха "за", като единствено от БСП бяха против" и един съветник от "Патриотите" - "въздържал се".

Бойко Кичуков

Министерски съвет също потвърди решението за премахването му.

Бойко Кичуков

Посолството на Руската федерация у нас припомни в своя позиция, че по силата на договора ни за приятелство, страната ни трябва да опазва военните паметници, а демонтирането на Паметника на съветската армия в София би било "опит за пренаписване на историята" и омаловажаване ролята на съветските войници и българските герои, дали живота си в битката с "кафявата чума".