0

О фициално беше даден старт на 50-ото Народно събрание на Република България. Депутатите се заклеха и изслушаха химните на България и Е. По традиция звънеца на първото заседание се ударя от най-възрастния депутат. В този случай това е д-р Силви Кирилов от парламентарната група на "Има такъв народ". Седем политически формации ще имат места в пленарната зала.

В традиционната реч за откриването на заседанието Кирилов каза: "Живеем в изключително динамично време. Живеем във време разделно. В обществото липсва доверие в институциите и в политическата система. Има усещане за липса на справедливост. Няма единство в обществото. Време е да върнем здравия разум".

"70% от избирателите не гласуваха. Това е категоричен сигнал към политиците за неблагополучие в обществено-политическата система, но от това не следва нищо положително – нито за държавата, нито за самите хора. Често противоречията са антагонистични. Логичният въпрос е "Какво трябва да направим?“. Смятат, че всеки един от нас – лично или политическа партия – е необходимо да анализира и осъзнае собствените си пропуски, да загърби личния си и частно политическия си интерес в името на решаването на най-важните икономически, вътрешно- и външнополитически предизвикателства", заяви Кирилов.

Готови сме да направим крачка назад и компромиси, ако има правителство на споделената отговорност. Това заяви народният представител Тома Бикова по време на декларация от името на парламентарната група от името на ГЕРБ-СДС. 

"Приемаме първото място не като успех, а като сложна задача, която избирателите сложиха пред нас, но и пред всички политически субекти в настоящия парламент. Голяма част от българските граждани изобщо не гласуваха. Други – не по-малка част от тях, гласувайки показаха, че настоящата форма на политически живот не ги удовлетворява", каза Биков.

"Между политиците и дневния ред на обществото е изкопана пропаст, че дневния ред на обществото не е дневния ред на политиците. И второто нещо, което ни казаха е, че не искат нови предсрочни парламентарни избори, че искат да спрем цикъла от 6 последователни парламентарни избори в рамките на 3 години, че искат стабилност, съставяне на правителство и решаване на техните проблеми". Това заяви от трибуната на Народното събрание Йордан Цонев, заместник-председател на ДПС.

"Това са проблемите на повишаване на доходите, на работните места, на сигурността на страната, на икономическия растеж. Няма как решаването на тези проблеми да стане в политическата криза, в която е страната в последните 3 години трябва да се състави стабилно мнозинство и да се излъчи стабилно правителство с хоризонт 4 години", подчерта Цонев.

От името на ПП-ДБ се изказа бившият премиер Николай Денков: "Всяко народно събрание трябва да започва с надежда. Надежда, че ще бъде избрано правителство, което ще работи за хората и бизнеса. Надежда, че събранието ще приеме закони, които ще бъдат от полза за държавата. За съжаление с всеки следващ предсрочен цикъл от избори тази надежда бързо избледнява. Затова всяка политическа сила, която свали редовно правителство, без да е готова да състави ново такова, носи двойна и тройна политическа отговорност за съдбата на България".

От трибуната на парламента лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви, че партията му ще продължава да води досегашната си политика и ще остане в опозиция" "И в този парламент "Възраждане" ще продължи да защитава България и националните български интереси независимо от нихилизма, апатията, глупостта". Това заяви председателят на партията Костадин Костадинов в декларацията с приоритетите на "Възраждане" в 50-ото Народно събрание".

"Категорична е нашата позиция в защита на националните граници и суверенитет. Можем да спрем кражбите, да си върнем добрите специалисти и да модернизираме системата. Ние заслужаваме ефективно и качествено управление, а не този буламач, който ни се предлага през няколко месеца", каза Костадинов.

БСП няма да е тази, която ще хвърля камъни или ще чертае разделителни линии. БСП няма и да е партията, която ще се превърне в участник в поредния проект за управление чрез партийно парцелиране на изпълнителната власт. Това заяви народният представител Атанас Зафиров при.

"Влизаме в мандата на 50-ото Народно събрание с един голям дълг, трупан от всички нас, които сме в политика в последните години. Той е към обществото и държавата ни. Политиката се превърна в източник на кризи и конфликти, а тя изконно е средство за реализиране на идеи за развитие на обществото и държавата. Политиката се изолира от народа, направихме територия, запазена за избрани. Превърна се в проект. Оставихме безучастни милиони българи, които не гласуват. Ако след тези няколко месеца, отидем на нови избори, тази тенденция няма да се промени. С тази реалност трябва да е наясно всеки, който заема днес депутатската си банка", каза той.

"Отговорност, разум и диалог - това са трите ключови думи на БСП в този парламент. Колко време ще му бъде дадено зависи от нашия избор – от това дали ще продължим да хвърлим камъни, или ще ги събираме за градеж", допълни Зафиров.

От най-новата партия "Величие" решиха да използват времето си за изказване за да цитират стихове Дамян Дамянов.

С най-много представители ще са ГЕРБ-СДС - 68. След тях са ДПС - 47, следвани от ПП-ДБ - с 39 народни представители. „Възраждане” изпраща един по-малко. Депутатите от БСП ще са 19 депутати, ИТН ще имат 16 места, а „Величие”, които за първи път ще имат свои представители - ще са с 13 кресла.

С началото на новия парламент ще се даде и старт на процедурата по консултации при президента. Държавният глава ще повика на "Дондуков" 1 седемте политически партии в новия парламент. Следващата стъпка е връчването на първия проучвателен мандат, като папката ще се връчи на най-голямата парламентарна група - ГЕРБ-СДС.