0

В исшият съдебен съвет гледа искането за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев, внесено от шестима прокурори с мотива, че обвинител №1 e нарушил служебните си задължения по отношение на разследването по взрива срещу кортежа му. 

Предложението е подписано от Георги Кузманов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Светла Бошнакова, Огнян Дамянов и Гергана Мутафова. 

В становище до ВСС, дълго 17 страници, главният прокурор Иван Гешев посочва, че второто предложение за предсрочно прекратяване на мандата му е недопустимо, тъй като е направено от орган с изтекъл мандат. Той припомни, че е сезирал Конституционния съд с искане за тълкуване за текст от основния закон.

В становището си главният прокурор заявява, че са налице доказателства, че Йордан Стоев и Георги Кузманов са подписали искането под натиск от трети лица. Гешев иска отвод и на четиримата, искащи му оставката, по време на разискванията. 

Главният прокурор посочи също, че употребеният от него израз "политически боклук", който също е в основата на искането, е "събирателно съществително, без каквато и да е конкретика. Изразът е с абстрактно значение и по никакъв начин не е насочен към конкретни лица, ангажирани с политическа дейност, отбелязва Гешев. 

В становището си той прилага искането до КС, както и редица медийни публикации по темата, информира БТА.

Впоследствие Гешев поиска и отлагане на днешното заседание по темата за отстраняването му заради заболяване на неговия пълномощник. 

Заседанието на Висшия съдебен съвет може да гледате ТУК!