0

Б ългарската агенция по безопасност на храните, съвместно с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури започнаха засилени проверки във връзка с Никулден. От началото на седмицата проверяващите засилват контрола и следят за качеството на рибата в обектите за производство и търговия с рибни продукти.

Дни преди празничния Никулден е много важно да купим качествена риба, която да сложим на своята трапеза. А за да се случи това от Българската агенция по безопасност на храните започнаха засилени проверки за качеството на това, което се предлага в търговската мрежа. За да стигне обаче до търговските обекти, в нередки случаи, пътят на рибата започва от язовирите, а контролните органи ще следят за качеството на рибата от водоизточниците до крайния потребител.

Междувременно започна и кампания "Спаси Шаран, изяж Николай" на Централната рибно-опазваща организация в Перник. Инициативата датира от пет години. В продължение на един месец до Никулден се набират средства, с които се закупуват шарани. Рибите се пускат от дарителите им в най-големия язовир в Пернишко - "Лобош".

Средствата се събират в офис на куриерска фирма в центъра на града и по банков път. Дарителите се обявяват всяка седмица. Миналата година любителите на риболова събраха в кампанията над 4 500 лв.