0

С туд като в Антарктида се очаква тази седмица в България. У нас температурите ще паднат до минус 10 градуса. Мразовитото време тук ще е в унисон с това на остров Ливингстън в Антарктида, където се намира родната полярна база. Там живакът също ще замръзне на минус 10 - минус 11 градуса, а българските учени ще трябва да изпълнят проектите си в разгара на антарктическото лято.

Под нормата

А у нас тази седмица ще трябва да свикваме с  температури под климатичните норми. Валежите от дъжд ще преминат в сняг, които днес ще отслабнат и ще спрат. Ще се образува тънка снежна покривка. Много ветровито ще бъде днес, особено в Източна България. И дневните температури ще останат отрицателни, т.е. денят ще бъде леден. Минималните градуси днес към 14,00 часа ще са между минус 5 и 0 градуса в по-голямата част от страната. Най-мразовито ще е усещането в Източна България заради силния вятър, който ще вилнее там, обясниха от Националния институт по хидрология и метеорология.

Студът утре ще бъде като в Антарктида. Макар да ни очаква предимно слънчево време, ще остане доста студено, особено сутрин, когато градусите ще бъдат между минус 10 и минус 5. В четвъртък ще има относително затопляне със слаб югозападен вятър и положителни дневни температури между 2 и 7 градуса.

Вълна

В петък и събота обаче се задава нова студена вълна с усилване на вятъра от Северозапад. По-късно от север -североизток отново ще нахлува студен въздух.

Облачността ще се увеличи. Само на отделни места ще превали слаб сняг, но няма да се образува съществена снежна покривка. Температурите обаче отново ще тръгнат надолу и събота ще е следващия леден ден за тази седмица с минимални температури в много райони близки до минус 10 градуса и максимални дневни под нулата.

Ледената епоха приключва в неделя. Тогава започва относително затопляне и нормализиране на температурите, така през следващата седмица те ще са близки до обичайните за средата на януари. Последният ден от седмицата ще е предимно слънчев, а вятърът ще стихне.