0

И деята за мемориал на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотен полк до НДК след повече от осем години чакане отново е на дневен ред. Обществената поръчка за задание, което да послужи за вземане на информирани решения за бъдещото развитие на пространството, е обявена от архитектурното направление на Столичната община. Мемориалът трябва да се изгради на мястото на съборения вече паметник „1300 години Майка България“ на Валентин Старчев. Проектът предвижда под монумента да се построят подземни гаражи и обществена тоалетна.

История

Паметникът на Старчев възбуди остър дебат в столицата, защото стана опасен. Първо бяха обрани всички медни букви и елементи от надписа, а след това плочите изпопадаха. За да бъде обезопасен, беше оставена само конструкцията. Тогава от Съюза на ветераните от войните предложиха на мястото му да се възстанови мемориалът на загиналите воини, който се е намирал на това място.

„Ако се вземе решение за премахване на паметника, следва да се търси не просто повторение на старото решение, а такова, съобразено с наличната обстановка и среда”, спомня се бившият главен архитект на София Петър Диков разговорите със съюза. Проектантският екип, работил по НДК, още навремето е мислил и за съдбата на мемориала и е било предвидено плочите да се съхранят и поставят в Южен парк, но впоследствие те са изгубени.


Конкурси

Конкурсът за проект за мемориала, проведен през 2017 г. беше отменен, тъй като нито едно от постъпилите предложения не отговаря на изискванията. Журито, в което тогава влизат архитекти, художници, военни ветерани, генерали отхвърли единодушно и петте проекта. Една от причините беше, че в едно от предложенията не е било предвидено пространство за военни церемонии. Следващият обявен през 2019 г. също не доведе до финал изграждането на мемориала. В момента на малкия хълм е поставен само лъвът от автентичния мемориал.