1

Д ържавата ще предприеме допълнителни мерки за постигане на напредък във връзка с прилагането на засилен мониторинг от Групата за финансови действия срещу изпирането на пари (FATF), съобщи пресслужбата на Министерския съвет (МС). Такова решение взе на първото си заседание Съветът за координация и сътрудничество за осъществяване на Националния механизъм за определяне на политиките и за координация в сферата на мерките за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма, чийто председател е премиерът акад. Николай Денков. 

Членовете на Съвета обсъдиха изпълнението на мерките, залегнали в одобрения от кабинета през декември 2022 г. план за изпълнение на препоръките на Комитета на експертите за оценката на мерките срещу изпирането на пари към Съвета на Европа (Комитета MONEYVAL) от май м. г., посочват от МС.

В края на август т.г. в Тирана предстои преглед на напредъка на България по изпълнение на препоръките на MONEYVAL. Преди визитата ще бъде разработен план, в който ще бъдат разписани допълнителни действия, техният краен срок и отговорната за всяко от тях институция. 

Като част от мерките срещу поставянето на България под засилен мониторинг от FATF в рамките на седмица предстои да бъде приета Национална стратегия срещу изпирането на пари и финансирането на тероризъм. До края септември т.г. се предвижда и актуализация на Плана за действие за ограничаване на рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризъм. Окончателната оценка на FATF ще стане ясна през октомври т.г.

По рано днес на свое заседание Съветът по сигурността към Министерския съвет обсъди потенциалните ефекти при евентуално предсрочно прекратяване на дерогацията за внос на руски петрол и петролни продукти за преработка в „Лукойл Нефтохим Бургас. Потенциалните ефекти са представени в доклади на Министерството на икономиката и индустрията съвместно с министерствата на финансите и на транспорта и съобщенията, на Държавна агенция „Национална сигурност“, Държавна агенция „Разузнаване“ и служба „Военно разузнаване“, съобщиха от пресслужбата на правителството.