0

О т ГЕРБ-СДС и ДПС поискаха в законопроект финансовият министър Асен Василев да покрие дефицита от 1 млрд. лева в енергийната система. Под проекта на решение подписите си са сложили Бойко Борисов, Делян Пеевски, Станислав Анастасов и Делян Добрев. Причината за него е дефицит във Фонда за електроенергийната сигурност. От ГЕРБ-СДС и ДПС виждат причината за това в действие на Василев. На това твърдение опонираха от „Продължаваме Промяната – Демократична България”.

Проектът на решение предвижда министърът на финансите, без да е посочено конкретно име, да бъде задължен да направи така, че да събере достатъчно средства във фонда, за да има гаранция, че няма да се стигне до повишение в цената на тока, предаде NOVA.

„В края на миналата година Асен Василев източи 847 млн. от Фонда за енергийна сигурност. Пари, които бяха остатъци от средства от Европейския съюз. Които можеха да се насочат във Фонда и да се използват за енергийни компенсации – да се намаля цената на тока и на газа. Бяха взети в Министерството на финансите в края на миналата година и изхрачени незнайно за какво”, каза председателят на Енергийната комисия Делян Добрев.

„На днешната комисия присъствам на някакви сладки приказки и размени между вас, „Има такъв народ” и „Възраждане” по посока Асен Василев. Проблем във Фонда има, но той не е от Асен Василев”, подчерта Радослав Рибарски от ПП-ДБ.

„Действително в момента има една дупка от около 1 млрд. лв. във Фонда. Преди всичко, защото цената на електроенергията намаля чувствително”, добави председателят на КЕВР Иван Иванов.

В пост във Facebook Добрев пише, че за последните три години „на промяна” от енергетиката са източени към бюджета близо 4 млрд. лева. „Внесохме предложение Асен Василев да върне 1 млрд. лева на енергетиката, за да не се вдига цената на тока с 20%”, пише той.  

„Надявам се всички депутати да подкрепят предложението ни, за да защитим хората и бизнеса от драстично увеличение на цената. Ако не, ще гледаме и еврозоната през крив макарон, защото увеличението на тока ще вдигне общата инфлация”, допълва Добрев.