0

Е втините дрехи, които са с ниско качество и бързо се износват, ще поскъпнат най-значително заради въвеждане на нова екотакса върху текстила. Това коментира Сирма Желева, изпълнителен директор на Българската асоциация по кръгова икономика, пред „Телеграф“. Поводът е, че Европейският парламент подкрепи предложеното на Европейската комисия за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г. Новите правила имат за цел да намалят количеството на отпадъците, генерирани от текстилната индустрия, която е четвъртият най-голям замърсител след хранителната, строителната и мобилната. Желева коментира, че предстои директивата да бъде представена и обсъдена в Съвета към Европа, за да се реши финално как ще изглежда.

Отговорност

В обхвата на новите правила попадат текстилни изделия, дрехи и аксесоари, спално бельо, включително килими, матраци и продукти, съдържащи материали, свързани с текстила, като кожа, гума или пластмаса.

Целта е да се въведе разширена отговорност на производителя на текстил. Важното за потребителите е, че както в момента се събират отпадъци от пластмаса, стъкло, хартия, метал, по същия начин трябва да е и с текстила. Промяната, която предстои да настъпи от следващата година, е, че на определен брой население трябва да се събира определено количество текстил.

Тези, които пускат дрехи втора употреба, ще бъдат изключени от обхвата на задължените за разширена отговорност на производителя.

Данък

Ключовото е, че производителите или вносителите ще заплащат продуктова такса, както е с пластмасите, обясниха от асоциацията. Все още не е уточнено как точно ще се събира, тоест дали ще е на килограм стари дрехи или по-друг начин. Екотаксата ще бъде по-висока за изкуствените материали, които не подлежат на повторна употреба или рециклиране и дрехите са от най-ниския ценови клас. Ще има заложени изисквания към производителите относно качествата на материалите. На база тези екологични критерии таксите, които се заплащат, ще бъдат определени към определената категория. По-специфичното при текстила е, че трябва да се проследява по-детайлно какво се случва с отпадъка от контейнерите и каква част може да се рециклира и кое може да се използва повторно или кое трябва да се депонира или гори. Тази система трябва да бъде изградена и да се структурира на територията в ЕС и у нас от 1 януари следващата година.