0

В началото на месец октомври „Телеграф“ първи съобщи, че целият автопарк на МВР е останал без допълнителната застраховка „Автокаско“. Договорът със застрахователя е изтекъл на 30 септември 2024 г. и от тогава насам всички патрулки, пожарни и служебни коли на вътрешното министерство имат единствено задължителната „Гражданска отговорност“.

ЕКСКЛУЗИВНО: Плащаме щетите по патрулката, ако полицай я блъсне!

Информацията ни бе потвърдена официално след запитване до МВР. Ето и отговорът от министерството:

„Към момента няма сключена доброволна застраховка „КАСКО“ за автотранспортната техника на МВР. Договорът за нея е приключил на 30 септември 2024 г. и Дирекция "Управление на собствеността и социални дейности" подготвя обявяването на обществена поръчка за сключването на следващата доброволна застраховка.“

Колко струва каското на МВР?

„Общата застрахователна стойност на автомобилите на МВР  ще може да бъде посочена след финализирането на процедурата по ЗОП (Закон за обществените поръчки) от изпълнител, предложил най-ниска застрахователна премия.“

Какво се случва при ПТП с участие на автомобил на МВР?

При катастрофа, причинена по вина на служител на МВР, щетите ще бъдат за сметка на виновния водач.

„На етапа в случай на настъпило пътнотранспортно произшествие с участие на автотранспортна техника на МВР, щетите се отстраняват по сключената задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на виновния водач“, отговориха за „Телеграф“ от вътрешното министерство.

Ударени и повредени

Наш източник разкри, че вече няколко автомобила от чисто новите автомобили на полицията са аут от играта и висят в сервизи, чакайки някой да плати за ремонта им.

Един от тях е струващо над 140 000 лева BMW M340i Touring на КАТ, което е със счупена джанта, чиято цена възлиза на близо 2800 лева. Друга машина на „Гранична полиция“ също не може да се използва след инцидент с нея.

„Телеграф“ научи, че една от областните дирекции на МВР отказва категорично да използва новите си служебни коли именно поради липсата на застраховка „Автокаско“.

Без пътна помощ

Освен без „Каско“ автопаркът на МВР е останал и без услугата за пътна помощ, която е била част в изтеклия договор с последната застрахователна компания.

Вече има няколко случая с повредени автомобили на полицията, чието репатриране възлиза понякога достига до 400 лева в зависимост от мястото на закъсване.