0

Б ез триизмерно светлинно шоу ще са празненствата във Враца по случай 147 години от гибелта на великия поет и революционер Христо Ботев, които вече започнаха и ще продължат още седмица.

Светлинно шоу бе предвидено в програмата, но няма да има заради прогнозата за валежи през следващите дни, защото техниката е изключително чувствителна и не може да се рискува да работи по време на валежи. Програмата ще бъде „стегната“, обясни Радосвета Крумова - главен експерт в отдел „Култура“ на Община Враца. За да не се създава неудобство на абитуриентите, които празнуват завършването си, обясни Крумова.

Старт

Официалният старт на тържествата бе даден с тържествено издигане на националния флаг на площад „Христо Ботев'' и бе запален Вечният огън. Стотици младежи пък се събраха на концерта на „Легендите“, в който участие взеха Йордан Караджов, Димитър Кърнев (Д2), Константин Цеков от ФСБ и Стенли.

Днес от площад ,,Христо Ботев'' в града ще потеглят участниците в 75-ия национален туристически поход „Козлодуй - Околчица.'' Участниците тази година са над 1500 и ще извървят 120-километровото трасе за пет дни, за да се включат в кулминацията на Ботевите тържества на 2 юни на връх Околчица.

Дебют

За първи път във Враца ще се проведе театрален моноспектакъл на открито - „Щурчето - убиецът на Ботев“. Негов автор е Димитър Селенски и е написан по едноименния роман на Неда Антонова. Ако вали, организаторите са предвидили представлението да се състои в големия салон на читалище „Развитие“. Рецитал на Ботеви стихове с участието на творци от страната ще се състои на 29 май в Историческия музей във Враца, а тази година част от съпътстващата програма на Ботеви дни ще бъдат и изпълненията на участниците в 37-ия Международен младежки музикален форум. Празненствата ще приключат вечерта на 1 юни с традиционния митинг заря.