0

 

Стотици миряни резервират хотелска стая в Мелник, за да присъстват на нощното бдение в храма „Св. Антоний Велики“. Всяка година то се прави на 16 срещу 17 януари. От време оно се вярва, че в навечериeто на празника Антоновден стават чудеса - болни оздравяват, бездетни зачеват, деца проговарят, а безпътни намират решение на своите проблеми. Това разказа пред „Телеграф“ мелнишкият свещеник Николай Арнаудов. По думите му именно от тази година се е създала нова практика в този тип поклонничество.

Мелнишкият храм Св. Антоний Велики

 Мелнишкият храм Св. Антоний Велики
Телеграф

Резервации

„Хората започнаха първо да си резервират стаи в тукашните къщи за гости и хотели. Дори мен ме търсят за съдействие. После стоят в черквата до към 2-3 часа след полунощ и като видят, че вече не могат да издържат бдението, отиват да дремнат, за да са свежи за утринната служба“, сподели духовникът. Поясни, че много хора идват с малки деца или немощни роднини, на които наистина им е трудно да будуват цяла нощ.

„Запитанията започнаха месец по-рано. За празника на 17 януари миряни ще дойдат от София, Пловдив, от Варна - от цялата страна. Някои от тези, които са за първи път, за да са сигурни, че ще имат място и в черквата, искат от мен да им запазя еди-колко си стола или реда. Аз им отговарям, че тука е храм, а не хотел. Църквата е за всички, а главата на Църквата е Христос“, разказа с усмивка отец Николай.

Отец Николай

 Отец Николай
Телеграф

Литургия

Отецът информира, че вечерната служба във вторник започва в 18 часа, а на другия ден Неврокопският митрополит дядо Серафим ще оглави празничната света литургия.

В Града на виното се намира единственият храм в Европа в чест на св. Антоний, който е основател на християнското монашество по света. Отец Николай свидетелства, че светецът помага за всичко - душевни терзания, невралгии и ред други заболявания. В църквата се пази и единствената чудотворна икона на светията в България.

Очаквайте в сряда (17 януари) в „Телеграф: Чудеса и Вяра“ интервю с отец Николай и чудотворната икона на св. Антоний Велики.