0

В ажни ограничения, чиято цел е опазването на Седемте рилски езера, ще трябва да спазват стотиците дъновисти, които от вчера имат право да започнат да строят своя лагер над старата хижа.

Всяка година на 19 август последователите на Учителя Петър Дънов играят танца паневритмия край езерото Бъбрека. Според Дънов на тази дата става "събор на Слънцето с представители от всички планети", а танцът се превежда буквално "висш космичен ритъм".

Риск

Нащрек са служителите на Дирекция "Национален парк "Рила", които трябва да следят до края на месеца дали тези хора няма да нарушат правилата, разписани в Плана за управление на парка.

И тази година хората от Бялото братство са длъжни да пазят езерата от човешкото влияние, защото има риск те да се превърнат в блата. Абсолютно им е забранено влизането във водата на езерата, както и прането на дрехи във водоемите. Защото органичните вещества остават във водата, а това е предпоставка за развитието на растителност, която покрива водното огледало. В лагера, край който са поставени преносими тоалетни, не може да се поставят повече от 60 палатки. Хората в него пък не бива да са над 200 едновременно.

Тоалетни

В района са монтирани и преносими тоалетни. "Затова е разписано в заповедта, че всеки един може да бъде до 7 нощувки в планината. Не се позволява конете, с които се возят товарите, да се пускат на паша в циркуса. Ограничено е преминаването на тези животни по рехабилитираната туристическа пътека, като при нарушаване целостта на същата е необходимо да се възстанови своевременно", каза вчера за "Телеграф" д-р Стефан Кирилов от НП "Рила". Дъновистите дори са определили един ден за акция по почистване на района край Седемте рилски езера. Те ще запретнат ръкави на 17 август, като ще събират разделно отпадъците. По-късно боклуците ще се извозят извън територията на парка.

Шум

Най-голямото стълпотворение ще е между 15 и 22 август. Точно в тези дни ще се изпратят още служители на парка, които да следят за спазването на реда и за хигиената край Седемте рилски езера.

През цялото време на престоя си край езерата дъновистите трябва да ограничават нивото на шума, както и безпокоенето на дивите животни. Забранени са всякакви опити и дейности, водещи до увреждане или унищожаване на консервационно значими видове растения, животни и техните местообитания. Осигуряването на безопасност на участниците е изцяло отговорност на организаторите - Общество „Бяло братство".

След края на лагера на дъновистите ще се направи обход на туристическата пътека съвместно с представители на Дирекция „НП Рила“ и Oбщество „Бяло братство“, за установяване на евентуални увреждания по пътеката и на замърсяване на околната среда. При констатиране на такива същите ще се отстранят от Oбщество „Бяло братство“.