0

К метът на Калояново заплаши с масово недоволство и блокада на пътища, защото най-използваният мост се руши, съобщи NOVA. Държавата обещала да го поправи, но не дала пари за ремонта.

Мостът се намира на главния път Пловдив-Хисаря. Съоръжението е поставено още от времето на Втората световна война. Вече е амортизирано и опасно. Движението по него и изключително интензивно, а през почивните дни трафикът е двойно по-голям заради туристите, които отиват към Хисаря и Старосел. В навечерието на Великденските празници кметът на Калояново заплаши, заедно с жителите на близките села, да блокират моста, докато държавата спешно не го ремонтира.

Над 10 хиляди души всеки ден преминават по моста край Калояново. Стоян Луков е един от тях. Като шофьор признава, че с риск за живота се движи по бетонното съоръжение.

„Абсолютно е невъзможно да се разминат два автомобила, тъй като съоръжението може би по габарит няма как да ги побере чисто практически. И това означава, че единият винаги трябва да е спрял. Често пъти хората не спазват указателните табели, които показват предимство и се получават доста напечени ситуации- спорове за предимство, често пъти леки инциденти”, разказва Стоян.

Заради стесненото съоръжение често на моста стават и тежки катастрофи. Пред очите на Стоян загиват и хора. „Бях свидетел как колата катастрофира. Газовата уредба се възпламенява и трима души загубиха живота си при този инцидент, жалко, нелепо”, обяснява още той.  

На хората определено им писна, защото това нещо, което се случва ежедневно граничи с геноцид, спрямо живеещите на територията на две общини. Всички населени места на община Хисар, както и няколко населени места от община Калояново. Всеки ден по няколко пъти, който пътува постоянно, треперейки отива на работа или се прибира”, казва Павел Павлов.

Наблизо се намира и голяма писта, на която често се провеждат автомобилни състезания. „Когато имаме големи мероприятия, свързани с националните шампионати, тук идват хора от цяла България, става страхотна тапа. Задръстванията стигат чак до началото на Пловдив"

Мостът и пътят са част от републиканската пътна мрежа. Конструкцията на 80-годишното мостово съоръжение е компрометирана, обясни главният инженер на община Калояново. „Разбира се, че е опасен. То се вижда. Мостът не е ремонтиран никога досега. Този мост и стеснението на самото съоръжение, е много опасно. Греди са обрушени, арматурата се вижда. Има оголени устои. Опасно е!”, обясни главният инженер на община Калояново Рангел Златански.

На моста няма пешеходна зона. Учениците, които пътуват с влак до Пловдив и Карлово, минават по него пеша. „Наша ж.п гара се намира точно след моста вляво и децата, които трябва да се прибират, минават по този мост”, разказва кметът на Община Калояново Младен Кичев.

От седем години местната власт води кореспонденция с държавата за ремонт на моста. Новият кмет се зарадвал, когато на 2 февруари видял, че Агенция „Пътна инфраструктура” официално обявява процедурата за реконструкция на съоръжението на стойност над 1,4 милиона лева. Само 20 дни по-късно процедурата е прекратена.

„Обявиха, че пловдивската Агенция „Пътна инфраструктура” няма право и че София трябва да я възложи, но след като София я свалиха на 22 дни, няма и 20 дни след това я свалят, повече не я обявяват, и това нещо остава, и ние не знаем какво става. Няколко пъти се опитах да се свържа в София с Агенция „Пътна инфраструктура” нито получих отговор, нито казаха какво се случва. На среща ходих един път в София. Нямаше го директора. Но говорих със зам.-директора. Каза "Ще видим, ще проверим и ще ви кажем кога ще се случ". Вече няколко пъти звъня. Никой не ми вдига”, казва Кичев.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ отговориха: „Обявената обществена поръчка беше прекратена на 8 февруари с решение на Председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура". Причината са влезли в сила изменения в Закона за обществените поръчки. Според нормативните изисквания Областното пътно управление няма правомощия за издаване на разрешение за възлагане на такъв ремонт. До края годината Агенция „Пътна инфраструктура“ ще обяви обществена поръчка за строителство на ново мостово съоръжение в района на село Калояново”

Кметът заявява, че търпението на хората се е изчерпало и повече отсрочка няма да има. „Ще затворим за петък, събота и неделя задължително моста, по четири часа, ако трябва ще стоим, докато нямаме някакво решение какво ще се случи”, заяви кметът на Община Калояново Младен Кичев.

На въпрос дали ще блокират всеки, който пътува към Хисаря и Старосел, кметът отговори: „Да, за да могат да разберат и хората, че няма как в 21 век да живеем в това положение. Може би тогава Агенция „Пътна инфраструктура” или някой друг, ще разбере, че е време да дойдат и да решат проблема”, убеден е Кичев.