0

В периода от април до декември 2023 г. депутатите от 49-ото Народно събрание са получили глоби в размер на 135 000 лева.

За отсъствия от пленарни заседания народните представители са санкционирани с точно 125 649 лева. За неявяване в комисии, подкомисии и работни групи - с 8917 лева, съобщава БНТ.

804 неизвинени отсъствия от пленарни заседания са натрупали народните представители от 12-и април до края на ноември. 45 са отсъствията им от заседания на комисии. Най-много "неявки" в пленарната зала имат депутатите от парламентарната група на ГЕРБ-СДС - 283, следвани от "Продължаваме Промяната - Демократична България" - 212 и ДПС - 139.

Най-малко неоправдани отсъствия има независимият депутат Радостин Василев - 2, а от парламентарно представените партии отличниците са народните представители от "Има такъв народ", които имат само 32 отсъствия.

Още санкции за народните представители, които не спазват реда. За поведението им в зала, подвикване, обиди и дори физически сблъсъци - те са наказвани със забележки, порицания и отстраняване от заседания. Общо 51 пъти досега.

Най-често санкциите са за депутати от "Възраждане", "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Има такъв народ".