0

Н авлизане на риби от Средиземно в Черно море засичат учените, каза пред „Телеграф“ Елица Петрова, директор на Института по рибни ресурси във Варна, по време на Празника на аграрната наука в София.

Припомняме, че за гостите от егейски води съобщават непрекъснато и рибари, които хвърлят мрежи край нашите брегове.

Според Елица Петрова средиземноморските видове намират добри условия в Черно море заради температурата и солеността на водата. Тя коментира, че тепърва ще се излиза с конкретика и научни обяснения.

Наши рибари от няколко години разказват, че край родните брегове се срещат морски каракуди, които се смятат за много вкусни риби, известни у нас като диви ципури, типични за водите на Егея.

Твърди се дори, че в южните ни води е засичана и митичната синегрида, заради която наши рибари в Южна Гърция плащат луди пари, за да хванат поне един екземпляр.

Други разказват, че се е върнала и вкусната черноморска скумрия.

Видове

Не може да се твърди с категоричност, че черноморската скумрия се е върнала, но трябва да се знае, че има различни видове, коментира Елица Петрова.

Тя допълни, че вероятно ще се направи преоценка и за запасите на рапана, който доскоро се смяташе за инвазивен вид. Наблюденията са, че той става все по-дребен, вероятно затова, че представлява икономически ресурс и е обект на търговски риболов заради интереса на азиатските страни. За сметка на това при калкана сякаш се обръща тенденцията. Запасите вече не намаляват, а се наблюдава устойчива популация, каза Елица Петрова.

Това не бива да ни успокоява, защото всички видове и в Черно море, и в Световния океан са на ниво преексплоатация, изтъкна директорът на института.

Проекти

В момента институтът работи по три проекта. Те са за оценка на запасите от калкана,

мониторинг върху рапаните и качване на научни наблюдатели на борда на рибарските кораби, за да следят улова.

Има и проект към ФАО с другите черноморски държави за събиране на данни за рапана.