0

З атварят за две години и половина локалното платно на бул. „Цариградско шосе” в София. Причината е изграждането на метростанция в района. Промените влизат в сила от 6 януари. Променят се и маршрутите на  автобусни линии № 73, 84, 184 Н1 и тролей № 5.

Започва изграждането на стартовата площадка за работа на тунелопробивната машина за строителство на тунелите на участъка от метрото през район „Слатина“. В близост до нея ще бъде  изградена и  новата метростанция № 6, заедно с буферен паркинг за 250 автомобила. Стартовата площадка, през която ще влезе тунелопробивната машина, ще бъде изградена в близост до локалното платно на бул. „Цариградско шосе“.

От 06.01.2024 г. се забранява влизането на пътни превозни средства по локалното пътно платно на бул. „Цариградско шосе“ между ул. „Димитър Моллов“ и транспортния изход на известно заведение за бързо хранене.  Движението ще се извършва по новоизграден обходен път, който ще замества затворения участък и ще осъществява връзка на локалното платно и бул. “Цариградско шосе“.  Промените на движението ще продължат в рамките на 2 години и половина.

Маршрутът на тролейбусна линия № 5 се скъсява до УМБАЛ „Св. Анна“. Тролеите ще се движат от надлез „Надежда“ по действащия маршрут до кръстовището на локалното пътно платно на бул. „Цариградско шосе“ с ул. „Димитър Моллов“ и надясно по ул. „Димитър Моллов“ до крайната станция на тролейбусна линия № 3 двупосочно.  Маршрутът на автобусна линия № 73 се удължава до ж.к. „Младост 2“, като ще обслужва част от спирките на тролейбусна линия № 5. Спирка „УМБАЛ Св. Анна“ в посока център ще се измести на ул. „Димитър Моллов“, на 40 метра преди локалното платно на бул. „Цариградско шосе“.

Автобусните от линии №№ 84 и 184  в посока летище София ще се движат по променени маршрути. Линиите ще се движат от ул. „Ген. Гурко“ по обичайните си маршрути до спирка „Хотел „Плиска“, оттам направо по централното пътно платно на бул. „Цариградско шосе“ до пътния възел с бул. „Александър Малинов“ и надясно по бул. „Христофор Колумб“ по действащите маршрути до летище София двупосочно. Интервалът на движение на автобусна линия № 73 се намалява от 13-14 минути на 9-10 минути. Тролейбусна линия № 5 запазва интервала си на движение, а този на линии № 84 и 184 се увеличава от 20 на 24 минути.

Автобусите от нощна автобусна линия № Н1 ще се движат по променен маршрут в посока ж.к. „Люлин 1, 2“,  както следва: от ж.к. „Младост 4“ по действащия маршрут до кръстовището на  бул. „Александър Малинов“ с бул. „Андрей Сахаров“, направо по бул. „Александър Малинов“, надясно по централното пътно платно на бул. „Цариградско шосе“ и от Площад на авиацията по действащия маршрут до ж.к. „Люлин 1,2“ двупосочно.