0

 

Столичната община зари част от разкопките на пл. „ Св. Неделя“ с цел да ги консервира срещу въздействието на атмосферни влияния.

Не е ясно обаче дали заравнената площ ще се използва като разширение на паркинга на Центъра за градска мобилност срещу хотел „София Балкан Палас“.

Нямам идея, от вас научавам. Не знам как ще се ползва, при нас няма нищо официално, каза пред „Телеграф“ шефът на ЦГМ Димитър Дилчев.

Консервация

В момента се извършва консервация на тези разкопки. Целта е да останат затворени, докато не се експонират и не се изпълни проект, който да ги показва. Идеята е да не са изложени на атмосферните условия, коментираха от Столичната община. Оттам отрекоха да се планира пространството да се използва за паркинг.

Паркингът пред хотела е даден за стопанисване и управление на Центъра за градска мобилност и сега там има 15 паркоместа. Към настоящия момент няма промяна в решението на Столичния общински съвет за работата на паркинга и неговото стопанисване.

Репортер на „Телеграф“ видя на място, че са зарити и подравнени само част от разкопките, тези зад църквата „Св. Неделя“. Руините срещу входа на хотела засега само са обвити в найлон.

Реконструкция

На площад „Св. Неделя“ предстои реконструкция, одобреният проект е на арх. Максимилиано Фуксас, който спечели конкурса на Столичната община през 2019 г. Идеята е площадът да стане пешеходна зона, а археологията да се експонира под дебело прозрачно стъкло, върху което да се ходи.