0

М инистерският съвет е одобрил законопроект за изменение и допълнение на Закона за домашното насилие. Това обяви правосъдният министър Надежда Йорданова, като подчерта, че това е била една от мерките, включени в коалиционното споразумение.

„Засилваме защитата на жертвите на домашно насилие, като увеличаваме обхвата на тази защита. Правим тази защита по-достъпна, по-бърза. Същевременно даваме възможност на безплатна правна помощ. Увеличаваме мерките за защита и въвеждаме нови”, обясни тя.

Йорданова обяви още, че се въвежда национален орган, който да координира и следи изпълнението на всички политики, свързани с домашното насилие. „Държавата се ангажира да изгражда и подкрепя убежищата за защита, за да имат жертвите на домашно насилие достъп”, добави правосъдният министър.

Министерският съвет е приел още Закона за изменение и допълнение на търговския закон. Това е една от важните мерки в Плана за възстановяване и устойчивост. „Със законопроекта се цели да се решат няколко групи въпроси. Производството по несъстоятелност да стане по-бързо, по-ефективно и по-евтино. Освен това, производството по стабилизация също да стане по-ефективно”, каза Йорданова.

По думите на министъра за първи път в България се регламентират мерки за производство по несъстоятелност и за стабилизация на физически лица. „Става въпрос за тези със свободни професии, които нямат едноличен търговец или някаква друга търговска форма за своята дейност. По този начин им даваме право за втори шанс в стопанския оборот”, подчерта тя. 

Законопроектът въвежда и изисквания на европейското законодателство. Йорданова го определи като изключително важен за икономическия живот на страната.