0

Д ългогодишният директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Николай Николов се пенсионира. Това съобщи по време на церемонията по повод професионалния празник на пожарникарите министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

По думите му от началоот на годината до този момент са спасени 476 човешки живота. Демерджиев е категоричен, че пожарните екипи са гръбнакът на българската спешна помощ.

“Стотици са кадрите, запечатали вашия ежедневен героизъм. Аз наскоро имах възможност да се убедя лично по повод на трагичните събития, настъпили в региона на Карлово и бедствието, с което се сблъскахме там”, каза Демерджиев.

Той отбеляза, че благодарение на усилията на пожарната, Министерството на отбраната, доброволните формирования, няма загуби на човешки живот.

По повод на трагедията в Карловско, главен комисар Николай Николов заяви, че се гордее с всички свои служители и ветерани на пожарната.

“Гордея се с техните действия и с това, че не се уплашиха от трудностите, не побягнаха от опасностите, напротив - изпълниха перфектно своите задачи. Благодарение на това професията пожарникар се радва на високо одобрение от обществото”, каза комисар Николов, цитиран от БТА.

По време на церемонията по повод професионалния празник, главен комисар Николов бе отличен с почетен знак на Национална асоциация на доброволците в Република България. Николов обяви инициатива за изграждането на паметник на човека, обявен за пожарникар на 20-ти век - Юрий Захарчук, който 1934 оглавява столичната пожарна.